Auteursrecht

Alle foto's en teksten op deze blog mogen niet worden gebruikt, of verspreid zonder onze nadrukkelijke toestemming.

zaterdag 8 maart 2014

Onze allereerste Caique jongen!

Na 4 jaar wachten (dit koppel is van 2010) hebben wij voor het eerst eieren bij onze zwartkop Caiques! 

Ze hadden 4 eieren hadden gelegd, die alle 4 ook bevrucht waren. We hadden hoge verwachtingen, maar zoals zo vaak bij jonge koppels, gaat het vaak toch mis de eerste keer. 

De eerste 2 eieren hebben wij omgeruild voor kunsteieren, en teruggelegd toen ze het derde ei legden.

In het vierde ei zat een afgestorven jong. De eerste 2 eieren kwamen precies 9 dagen geleden uit, op donderdag 27 februari. We hebben af en toe gekeken en de jongen werden goed gevoerd. 

Op maandag 3 maart, kwam ook het derde ei uit. Toen we op dinsdag 4 maart keken, zagen we dat het derde jong dood was en ook een van de eerste twee jongen niet goed werd gevoerd. Waar het ene jong een volle krop had, had de andere een lege met harde stukjes. 

Hierop hebben wij besloten om het tweede jong dat niet goed werd gevoerd uit het nest te halen en verder groot te brengen in de broedmachine. 

(De broedmachine die wij op voorhand zelf gebouwd hebben, en hebben laten proefdraaien voor gebruik, kwam nu heel goed van pas. Hij word nu even als couveuse gebruikt, en voldoet prima! De temperatuur is tot op de 10 graad te regelen)

Een broedmachine is toch echt wel een noodzakelijk kwaad als je met vogels probeert te kweken. Want het is wel heel treurig als je niet iets achter de hand hebt om je vogels toch groot te brengen.




Hierboven zie je een foto van de niet goed gevoerde Caique, hij is duidelijk een stukje kleiner dan zijn nestgenoot. Die dinsdag hebben wij het jong 2 keer met de hand gevoerd. Eenmaal om 20.50, en om 23.10.

Ook de rest van de week voeren wij het jong elke dag, meerdere malen per dag. Woensdag 7 keer. Donderdag en vrijdag 6 keer per dag.









Het jong is zo klein, dat hij bijna niet vast te houden is! Gelukkig lukt het voeren wel.



Vandaag wilden wij een foto maken van het jong in het nestkastje, om zo een vergelijking te kunnen maken met het jong dat met de hand word grootgebracht. Is er nou echt zoveel verschil in formaat? Tot onze grote schrik beweegt het jong in het nestkastje niet meer! Hij heeft een volle krop, maar voelt ijskoud. Terneergeslagen en verdrietig nemen wij het jong mee naar binnen om aan de rest van ons gezin te laten zien. Er zat totaal geen leven met in het jong.

We twijfelden of hij nou nog wel iets bewoog of niet. We hebben hem bij de houtkachel gehouden en toen begon hij weer teken van leven te geven!





Gelukkig waren wij er nog op tijd bij! We warmen hem in onze handen dichtbij de kachel en voeren hem een paar druppels met warm water. Hierna plaatsen wij het jong bij zijn broertje in de broedmachine.



Onderin zit het jong dat wij al eerder uit het nest hebben gehaald. In het bovenste bakje zit het jong dat wij vanmorgen hebben gered. Je ziet een duidelijk verschil in grootte. 

Wij voeren de jongen met CeDe Premium Handrearing Food. Dit doe je altijd met afgekookt water. Het voer moet worden aangeboden op lichaamstemperatuur, dit is ongeveer 36-37 graden.

De eerste dagen is de voeding wat dunner, vanaf vandaag gebruiken wij iets minder water in de pap, zodat het iets dikker word.

We proberen om, om de zoveel uur te voeren. Eenmaal per dag zorgen wij ervoor dat de krop volledig leeg is.





Normaal gesproken zijn wij tegen het hand opfokken van vogels, maar hier hadden wij geen keus.

We zijn nu ook bezig om een warmtekooi te maken om de vogels verder te kunnen grootbrengen.


Vanaf vandaag zullen wij jullie regelmatig op de hoogte houden, zodat niet alleen wij, maar ook anderen kunnen genieten van deze mooie vogels. Ze moeten de eerste 8 weken doorbrengen in de broedmachine, hierna mogen ze pas in een gewoon, niet verwarmd hok.

Omdat wij het altijd een hele kunst vinden om jonge vogels groot te brengen en blij zijn met alle informatie die wij tegenkomen, schrijven wij deze blog om ook andere misschien te kunnen helpen.

1 opmerking:

  1. Hoi,is het mogelijk om een paar vragen te stellen aan u over broeden van caique 's?

    Ik heb een jong koppel die nu voor het eerst een nest hebben ondertussen 3 eieren gelegd.

    Ik hoop op uw antwoord

    Met vriendelijke groet Bonita Saasen

    BeantwoordenVerwijderen